El repte de promoure l’educació humanista.
Ensenyar humanitats en el món d’avui en dia no és una tasca fàcil. Avui més que mai, és crucial ocupar-nos de la dimensió personal i cívica de l’alumnat i educar-los de forma íntegra, pel que fa a la dimensió intel·lectual i a la humana.
Per aquest motiu, ens estem plantejant i promovent l’educació humanista. L’educació humanista concep al subjecte d’aprenentatge com una persona amb diferents dimensions; les quals poden ser estimulades per al seu desenvolupament de manera integral; respectant l’autonomia, llibertat, dignitat, interessos i les pròpies maneres d’aprendre de l’individu.
L’objectiu fonamental és formar l’alumnat en el pensament crític, comprometent-lo amb la seva comunitat, més enllà de les seves habilitats acadèmiques.
Mitjançant un pluralisme metodològic dissenyem un pla d’estudis en el qual l’educació humanista és l’eix transversal. Aquest projecte té la intenció de generar una cultura en l’alumnat per ajudar-lo a enfrontar-se a la vida de manera autènticament humana.
La implantació d’aquest programa promourà valors ètics i virtuts en l’educació, no només en l’àmbit de creixement intel·lectual, sinó també en el desenvolupament moral.
Es pretén oferir una educació humanista, fomentant l’esperit de la solidaritat, així com desenvolupament la capacitat crítica per formar amb llibertat les pròpies conviccions i la formació del caràcter propi.
La posada en marxa d’aquest projecte, beneficia l’ alumnat, el professorat i famílies, oferint-los una educació de qualitat adaptada a les necessitats del segle XXI i centrada en el desenvolupament integral.
Avui en dia, més que mai, és de la màxima importància que l’alumnat es converteixi en ciutadà/ciutadana d’un món globalitzat, sensible als canvis i que alhora es plantegi preguntes sobre el món que els envolta i el seu lloc en ell.
Que siguin capaces i capaços de trobar les seves pròpies solucions per una vida les dimensions de la qual excedeixen de les necessitats materials.
BENEFICIS DE L’EDUCACIÓ HUMANISTA.
- Fomenta la capacitat d’analitzar diferents perspectives.
- Desenvolupament del pensament crític i analític.
- Aquest programa fa créixer les habilitats de l’anàlisi textual.
- S’amplia el coneixement i la cultura i es fomenta l’hàbit lector.
- Estimula la curiositat i l’aprenentatge que millora el rendiment acadèmic, que contribuirà a la maduració personal de l’alumnat.
TRES VIES DEL PROJECTE
- Seminari de grans llibres: es basa en l’estudi i la discussió d’obres literàries clàssiques, antigues, modernes i contemporànies, adaptades a cada edat i nivell educatiu.
- Fer debats i discussions que promoguin el pensament crític .
- El model amb currículum. No es limita a matèries específiques i es converteix en una experiència educativa que travessa diferents àrees del coneixement. Amb aquesta tècnica, adquireixen coneixements, habilitats i virtuts rellevants en un context multidisciplinari, preparat de manera integral per a la seva vida personal i acadèmica.
- Educació del caràcter: aquesta aposta per l’educació humanista està relacionada amb la formació del caràcter.
La reflexió ètica, moral i filosòfica dels gran textos literaris contribuirà a enfortir el seu caràcter i a desenvolupar habilitats com l’empatia, la presa de decisions, la responsabilitat social, les virtuts i els valors, fet que els portarà a un enfortiment del caràcter que els ajudarà a enfrontar-se als desafiaments de la vida amb resiliència, compassió i generositat.
PROJECTES ESPECÍFICS PER A 2n. CICLE D’EDUCACIÓ INFANTIL
- Gestió emocional.
- Treball per projectes competencials.
- Aprendre a pensar.
- Llengua estrangera.
BENEFICIS DE L’ESCACS.
Aquest esport fa desenvolupar els següents àmbits:
-
Creativitat
- Resolució de problemes.
- Millora de la memòria.
- Augment de l’autoestima.
Beneficis a l’Educació Infantil:
La docent i investigadora, Adriana Salazar, ens explica la importància que els infants aprenguin a jugar a l’escacs . Els beneficis per a l’aula d’infantil són la concentració, l’aprenentatge, la memòria, la superació i la planificació.
Diversos estudis demostren que l’escacs millora els processos cognitius durant l’etapa escolar.
L’escacs és un autèntic gimnàs mental que promou la capacitat de concentració de l’alumnat, el pensament estratègic, la diversió i la cooperació a l’aula d’infantil.
Es tracta d’una gimnàstica mental amb valors. Aparentment, és un joc individual, però l’escacs a l’aula es treballa en equip amb treball cooperatiu. Pot ser un nexe d’unió entre progenitors i infants, perquè es pot considerar un joc de persones adultes.
VALORS:
- Respecte vers als demés.
- Responsabilitzar-se dels seus propis actes.
- Assolir les conseqüències.
- Respectar les normes.
- Aprendre a ser cortès i tolerant.
- Genera autocontrol, perquè cal pensar abans de fer una jugada.
El/la docent ha de saber que ha d’ensenyar en cada sessió. Pot fer servir el taulell gegant o el petit. És un treball en equip.
L’escacs a l’aula és un treball cooperatiu. En cada sessió es plantegen dues o tres activitats; en la primera s’introdueix allò que cal aprendre i, a la segona o tercera, es practica allò que s’està aprenent.